Det kan drabba alla

Varje år drabbas 10.000 svenskar av plötsligt hjärtstopp (utanför sjukhus). Chansen att överleva minskar med 10% varje minut som går utan livräddande insats. Hjärt- och lungräddning är viktigt vid första hjälpen, men den enda effektiva behandlingen vid hjärtstopp uppnås när bröstkompressioner och inblåsningar kombineras med behandling av en hjärtstartare.

I Sverige ligger den genomsnittliga responstiden för ambulanser på ca 10 minuter och vid denna tidpunkt är chansen för att överleva minimal. Detta är en stor orsak till att en människa dör varje timme på grund av hjärtstopp. Så behöver det inte vara. Problemet är dock, att allt för få människor vet hur man ska utföra första hjälpen om de blir vittne till ett hjärtstopp.

27-årig man räddad av AED Plus hjärtstartare

9 Juli 2012 är en dag som Morten Berthelsen aldrig kommer att glömma. Morten var på semester på den Danska ön Bornholm. Där var han ute och löptränade när han plötsligt drabbades av hjärtstopp. Folk i närheten startade omedelbart HLR, medan två Tyska turister hämtade närmaste hjärtstartare som fanns i den lokala matbutiken. Med effektiv HLR och en elstöt (defibrillering) med hjärtstartaren, räddades livet på Morten.

Detta är nästan helt säkert att utan HLR och elstöt från hjärtstartaren, hade Morten inte levt idag.

Se hela Mortens historia i videon nedan.

EN ZOLL HJÄRTSTARTARE AVGE INTE ENBART ELEKTRISKA STÖTAR.
DEN ÄVEN HJÄLPA DIG ATT UTFÖRA BRÖSTKOMPRESSIONER KORREKT.

AED Plus hjärtstartare räddar liv på vårdcentral

9 Februari 2010 var en annorlunda dag för Lasse. Han kände sig sjuk och hade smärtor i magen och skuldrorna.

Lasse kontaktade sin läkare som bad Lasse att komma in direkt. Väl på plats på vårdcentralen faller Lasse plötsligt ihop. Tillkallande personal ger Lasse hjärt- lungräddning och hämtar hjärtstartaren som snabbt återstartar hans hjärta.

Se hele Lasses historie i videoen nedenfor.

 

Effektiva bröstkompressioner

Studier har visat, att endast hälften av de patienter som drabbas av hjärtstillestånd är i behov av strömstötar (defibrillering). Den andra halvan är i behov av effektiva bröstkompressioner.
Det är ZOLL’s policy, att en hjärtstartare inte enbart ska avge elektriska stötar. Den ska även hjälpa dig att utföra bröstkompressioner korrekt.

Varför man ska ha en hjärtstartare!

Samtidigt som anställda på företaget Profilgruppen i Åseda höll på att utbildas för att kunna använda de nya hjärtstartarna, så föll en man ihop vid sitt skrivbord på kontoret.