Lastbilen kan rädda liv

Lastbilen kan rädda liv

Jimmy Runbom är lastbilschauffören som skaffat en hjärtstartare till sin lastbil. – Det är viktigt att hjälpa till så mycket man kan, säger han.

Artikel fra www.jp.se 9 mars 2015 av Fridah Johansson. Foto av Pär Grännö

Jimmy Runbom är utbildad undersköterska i grund och botten men arbetar som lastbilschaufför på Hakarps schakt & transport. Det var vid en militärmission i Kosovo som han fick mersmak för lastbilar.

– Jag hade en tanke på att utbilda mig till ambulanssjuksköterska, så att jag fick lite av båda världar. Men jag kom fram till att lastbil var roligare. Nu kör jag världens starkaste lastbil med 750 hästkrafter, säger han.

Med tanke på hans bakgrund är det inte konstigt att Jimmy vill hjälpa sina medmänniskor så mycket det går. Genom hjärt-lungfonden skaffade han nyligen en hjärtstartare till sin lastbil. Än så länge är hans lastbil den enda i Sverige som är certifierad för att ha en hjärtstartare. Den är en så kallad “hjärtsäker zon”. Det innebär bland annat att det inom zonen finns kompetens i hjärt-lungräddning så att hjälp omgående kan sättas in.

– Det går jättefort att få igång hjärtstartaren, det ska ta max tre minuter att påbörja behandling. Tanken med detta är att jag ska fungera som en frivillig livräddare, berättar han.

Ett samarbete som är på gång mellan SOS Alarm och Volvo kommer göra det möjligt för SOS Alarm att genom GPS programmet Dynafleet se Jimmys exakta position och var han befinner sig med lastbilen. Om han är nära en plats där en person behöver hjälp, och kan ta sig dit snabbare än en ambulans, så ska han åka dit och hjälpa till tills en ambulans anländer.

– Inne i städer finns det många människor som kan hjälpa till om någon drabbas av hjärtstopp, men utanför städerna är det inte lika lätt.

Marc Lithman, Jimmys chef, såg positivt på det hela när han ville skaffa en hjärtstartare till lastbilen.

– Det är en bra grej. En liten kostnad för att göra något bra och kanske rädda någons liv. Jag nappade direkt, säger Lithman.