Föreningar får hjärtstartare av stiftelsen Hjärtfonden

Föreningar får hjärtstartare av stiftelsen Hjärtfonden

Kärnsjukhusets Hjärtfond delar nu ut 24 stycken hjärtstartare till föreningar i Skaraborg. I Skövde är det bland andra Gengåvan och koloniföreningen i Öm som får var sin maskin.

Artikel fra www.sla.se 22 november 2017 av Roland Svensson

Att en hjärtstartare finns till hands i en föreningslokal eller vid en idrottsplats kan spela en viktig roll och vara avgörande för en lyckad hjärt- och lungräddning på plats.

De 24 hjärtstartare som nu delas ut till föreningar kombineras också med en kostnadsfri kurs om hur man ska hantera maskinen vid ett tillbud. Röda korset anlitas för den utbildningen.

Hjärtfonden
Kärnsjukhusets hjärtfond startades upp 1984 och drivs i form av en stiftelse som är helt oberoende av sjukhusets ekonomi. Stiftelsens inkomst bygger på bidrag och donationen från patienter och anhöriga.

Under tidigare år har fonden skänkt 34 hjärtstartare till olika föreningar. Totalt har hjärtfonden spenderat drygt en miljon kronor för de sammanlagt 58 hjärtstartarna som föreningslivet fått ansöka om.

De nu och tidigare utdelade hjärtstartarna bidrar till att ge ökad trygghet i samhället i samband med olika aktiviteter, skriver hjärtfondens ordförande Jan Ejdebäck i ett pressmeddelande.

Fonden stödjer även arbetet med utbildning och forskning inom den lokala hjärtsjukvården. I huvudsak ger fonden pengar till forskningsprojekt samt utbildning för personalen vid hjärtkliniken på Skaraborgs sjukhus. Lokala patientföreningar är andra som fått bidrag till utbildning.

Föreningar
Det är en stor bredd inom föreningslivet som ansökt och fått beviljat sin ansökan om en hjärtstartare. PRO Skövde, SPF Skövde och Elin, Skultorps bygdegårdsförening, Skövde tennisförening och Missionsförsamlingen i Värsås är exempel på föreningar som nu får montera upp hjärtstartare i sina lokaler.